Dacia 1320

Untitled-25Dacia 1320 este un model cu cinci usi si caroserie in doua volume, produs intre 1987 si 1990 in 2 567 unitati. A fost urmat de Dacia 1325 Liberta in 1991, dar si acest model a fost lipsit de succes comercial. Ambele modele sunt foarte rare in zilele noastre.

Dacia 1320 este o creatie originala a constructorilor de la Mioveni (pe atunci Colibasi), denumirea purtata inainte de lansare a fost C.N.1 (constructia noastra nr. 1). Noutatea adusa de acest model o reprezinta caroseria complet redesenata, in doua volume. Prin adoptarea variantei „in doua volume” (forma asemanatoare unui break, avand hayonul inclinat spre inainte) s-a obtinut un spatiu interior marit. In acest mod s-a creat posibilitatea deplasarii spre inapoi a banchetei spate, deci marirea confrului pasagerilor. De asemenea, volumul util al portbagajului a crescut foarte mult.

Prin modificarea formei partii frontale a aripilor interioare s-a obtinut marirea spatiului de sub capota motorului. De aici decurg o serie de avantaje: o mai buna accesibilitate la motor si instalatiile anexe, o reamplasare imbunatatita functional si estetic al filtrului de aer, releului regulator de tensiune, releelor de cuplare faruri, claxoane etc. Farurile de tip nou asigura o iluminare eficace a drumului, iar modul de montare a acestora permite schimbarea cu usurinta a becurilor, atunci cand este nevoie. Suspensia fata a fost modificata in scopul maririi confortului si stabilitatii. De asemenea instalatia de franare a fost reconceputa si dotata cu o pompa centrala, cu circuit separat fata si spate, asistata pneumatic cu by-pass, sistem care asigura scurt-circuitarea repartitorului spate, in situatia iesirii din functiune a circuitului de frana pentru rotile din fata.

O imbunatatire bine venita a fost la sistemul de climatizare si plansa de bord. A fost adaugat un calorifer in interiorul habitaclului si un electroventilator. Caracteristici tehnice:

  • Motorul: motorul 810-99 de 1 289 cmc si 54 CP sau motorul 102-00 de 1 397 cmc si 65 CP
  • +continuare

Bibliografie:

revista Autoturism nr. 8/ 1988

Almanah Auto 1989

 

 

dacia 1320 autoturism primavaradacia 1320dacia 1320 din spate dacia 1320 driving copyUntitled-2fgh7Untitled-29Untitled-5dacia 1320 autoturism rosu

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Confirm you are not a spammer. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

Show Buttons
Hide Buttons
Translate »