Dacia Nova

dacia+nova+lansare+prototip+1995.jpgDacia Nova este una din cele mai importante maşini din istoria uzinei de la Mioveni. Dacia Nova „este prima maşină proiectată la Piteşti de specialişti români” – dir. Constantin Stroe în revista Auto Pro martie 1995.

Dacia Nova este o berlină în două volume, cu 5 uşi, 5 locuri, motor transversal şi tracţiune faţă. Proiectul pentru această maşină este început încă din anul 1985, dar este întârziat din cauza multor piedici tehnologice şi financiare. Din această cauză, încă de la lansare modelul Nova este puţin depăşit, putând fi comparat doar cu modele din anii 85-91 precum Peugeot 309, Renault 11, Mazda 323,  Lada Samare ş.a. De exemplu în anii 1990-1991 atenţia este mutată pe ideea modernizării unei berline clasice „trecundu-se la geamuri curbe şi forme rotunjite ale caroseriei. Prototipul a fost lansat la o ediţie TIBCO sub numele Star.” – dir. tehnic Costică Mihăescu în revista Auto Pro martie 1995. Prototipul Star se dovedeşte costisitor şi ineficient, aşa că se revine la proiectul R 523 (numele de cod al primei versiuni Dacia Nova). Numeroase dificultăţi apar în cadrul realizării automobilului: „Mutarea stâlpului central cu 30 cm a necesitat 6 luni. Realizarea unei rigidităţi mai bune faţă de prima variantă a durat 7 luni.” – Viorel Şandru în revista Auto Pro martie 1995.

Ambreiajul cu carcasă din aluminu este complet reproiectat având diametrul discului 200 mm. Plasarea transversala atât a motorului, cât şi a schimbătorului de viteză reprezintă o soluţie modernă care permite îmbunătăţirea accesibilităţii la sistemele motorului, soluţiile constructive la schimbătorul de viteze au fost simplificate (angrenaj cilindric, între motor şi schimbător este un singur arbore, etc. ) Suspensia adoptată de tip Mc Phearson cu deport negativ permite o stabilitate  mărită în timpul frânării şi la viraje. Sistemul de frânare este prevăzut cu circuit dublu care, lucrează în paralel, viitorul oferind sistemul de frânare în X. Caroseria este complet schimbată faţă de modelele clasice ale automobilului Dacia, contribuind la îmbunătăţirea Cx-ului (de ex. caroseria în două volume cu repere mai puţine, elementele detaşabile prezintă forme ovalizate şi continue, dispariţia straşinei, etc.).  Interiorul automobilului Dacia Nova este complet modernizatŞ tabletă bord, tablou de bord, volan reglabil pe înălţime, climatizare mult îmbunătăţită, izolarea fonică a interiorului este bine realizată, atât prin îmbunătăţirea materialelor fonice cât şi prin repoziţionarea unor echipamente emanatoare de vibraţii şi zgomot (ex. turbina de climatizare este plasată în compartimentul motorului, etc.)

În 1995 este propus un concurs naţional în care Automobile Dacia S.A. căuta un nume pentru R 523, care primise numele simbolic de Speranţa. Un număr de 44 de participanţi ai concursului propuseseră numele de Nova, care este adoptat de conducerea de la Dacia.
La data de 18 octombrie 1995, este semnat procesul-verbal de omologare şi consemnarea intrării în producţie a modelului Dacia Nova.
La lansare a fost disponibilă doar motorizarea nouă de 1.557 cmc de 72 cp. Cu acest motor maşina atingea viteza de 160 km/h şi înregistra un consum de 6 l la viteza de 90 km/h. Ulterior este făcut disponibil şi motorul de 1.397 cmc.

dacia nova facelift
În 1996 are loc lansarea unui facelift, numit R 524, care este foarte apreciat de clienţii Dacia. Versiunea anterioară este scoasă din producţie în anul 1998. Caroseria faceliftului din 96` se regăseşte aproape în totalitate şi la modelul SupeRNova produs până în anul 2003. Motorul de 1.557 cmc este îmbunătăţit şi îi este adăugată menţiunea GT. În 1998 este lansată versiunea GTi (cu injecţie monopunct Bosch) a acestui motor. Între 1995 şi 2000, sunt produse 38.063 de exemplare Dacia Nova.


Bibliografie:

CORNELIU MONDIRU, Automobile Dacia, Editura Tehnica, 1998
Revistele Auto Pro nr.3/1995, nr.4/1995, nr.6/1995, nr.3/1996
Revista Autoturism nr.11/1995
Revista Auto motor şi sport nr.8/1999
www.wikipedia.org

Poze:

dacia r 523 1995 nova

Comments

comments

4 Thoughts on “Dacia Nova

 1. Pingback: Marci romanesti de traditie – DACIA | club meridian auto

 2. Imi amintesc cum student fiind, am vazut numarul revistei AutoPro la chiosc, cand iesisem de la cursuri. L-am cumparat imediat si dupa ce am luat loc „confortabil” in tramvaiul care ma ducea spre casa, am purces la „devorarea” articolului despre noua Dacia. Din primul moment am sesizat asemanarea izbitoare a conceptului R 523 cu Renault 11. Desi sunt multe detalii care diferentiaza oarecum cele doua modele, este imposibil sa nu fie remarcata sursa de inspiratie. Gustul amar, a venit apoi, citind articolul, mai ales dupa ce am citit ce declara cu emfaza Constantin Stroe si anume, exact citatul de la inceputul articolului de mai sus. Si atunci am realizat care este valoarea si nivelul de performanta al „specialistilor” de la Colibasi. Acest autovehicul a reprezentat „incarnarea” incapacitatii celor care „se faceau ca muncesc pentru ca statul se facea ca-i plateste”. Asta era mentalitatea celor cocotati in domeniile de cercetare stiintifica si dezvoltare industriala a Romaniei, inca de la inceputul deceniului opt. Problema era faptul ca statul, socialist, comunist sau cum doriti dvs sa-l numiti, NU se facea ca ii plateste. Indivizii astia chiar erau platiti bine. Insa, ei ce faceau? Trageau targa pe uscat, „cercetau” pana nu mai puteau, aveau grija sa nu rateze nici o deplasare, oriunde, intern, extern, ca era pe banul statului raportau sistematic despre nimicul pe care il produceau, iar la termenele stabilite, produceau niste rebuturi. Romania avea 4 institute de motoare termice, unde se studia si se facea cercetare. Ce motor de autovehicul de conceptie romaneasca cunoasteti dvs? Cei care erau competenti, aveau viziune si talent si creau ceva, trebuiau sa ii ia co-autori ai proiectului pe trantorii pilosi din institutele unde lucrau. De exemplu, cand se amesteca vreun ambitios secretar al comitetului judetean de partid Timisoara, prin „mijloace specifice”, punea pe butuci proiectul genial al Daciei 500 de la Brasov si il inlocuia cu porcaria de fibra de sticla fabricata la Timisoara, la fabrica Tehnometal. Acelasi individ aflat, probabil in solda KGB, punea in aplicare macelul din decembrie 1989 si apoi daramarea sistematica a economiei si industriei romanesti.

 3. Răzvan V. on joi, 21 august 2014 at 16:34 said:

  Salut Marius,

  Am achiziționat recent o Nova de la începutul lui ’96 pentru restaurare și doream să te întreb dacă mai ai acces și la alte poze cu ea sau scan-uri de rezoluție mai mare, în special în zona motorului. Aparent, au rămas puține surse de informații despre Nova și și mai puține piese. Am deja carburatorul original dublu-corp, filtrul de aer mare. Am scos instalația de GPL și am toate elementele de sticlă în stare excelentă.

  Merçi,
  Răzvan

  • Marius Crisan on joi, 21 august 2014 at 20:31 said:

   Buna seara Razvan,

   In primul rand iti multumesc tare mult ca m-ai contactat. Cu scanurile se rezolva cu placere, s-ar putea sa am chiar acum in PC, dar daca nu, le scanez imediat. Apreciez foarte mult si ca restaurezi o Dacia Nova. Succes si te invit sa postezi progresul facut cu restaurarea pe forum : romaniancar.com/forum
   O sa te contactez si pe mail.

   Cu stima,
   Crisan Marius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Confirm you are not a spammer. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

Show Buttons
Hide Buttons
Translate »