Primele activitati auto Romania

Prima cursa auto 1904

Între Giurgiu şi Bucureşti a avut loc prima cursa auto din România. La data de 22 septembrie 1904 s-au aliniat la start : două automobile Mercedes (40/24 CP), un Cudele (18 CP), un Gabron-Brilie (18 CP) un Oldsmobile (6 CP) şi un Fiat (16 CP). Câştigătorul a fost Bibescu G.B. cu un timp de 58 minute. Acest concurs a fost organizat de ACR (Automobil Clubul Român), care la acea dată avea 29 membri. ACR este al 10-lea club auto înfinţat în lume, şi al 6-lea care organizează o cursă automobilistică. În anul 1904, în Romania, erau înmatriculate 51 automobile. Prima maşină importată a fost un Peugeot de 4 CP, în 1889.

Primul examen de conducere 1908

Prefectul poliţiei Capitalei ordonă, la 10 ianuarie 1908, ţinerea primului examen de conducere. Până în acel moment, cele 138 de automobile aflate în Bucureşti erau conduse de oricine se încumeta să facă acest lucru. Una din probe presupunea frânarea automobilului în momentul în care ofiţerul examinator arunca o pernă în faţa roţilor maşinii.

Prima şcoală de şoferi 1911

Aceasta şcoală a început cu un singur profesor, Gheorghe Simion, sub patronajul Automobil Clubul Român. Condiţiile de înscriere la şcoală: vârsta minimă 18 ani, certificat de bună purtare, taxă 200 lei şi ca elevul să fie sănătos. Cursurile au început la Bucureşti, la 10 ianuarie 1911, iar acestea constau într-o pregătire teoretică cât şi practică (conducere cât şi mecanică). Teoria avea două capitole de seamă: “Omorârea de oameni” şi “Scoaterea de fum a maşinilor”. Primii 12 cursanţi au terminat şcoala de şoferi în două luni.

Bibliografie:
Almanah Auto 79`
Autoturism 2/1994

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Confirm you are not a spammer. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation

Show Buttons
Hide Buttons
Translate »